Ev Çiçekleri Nasıl Budanır?

 

Ev çiçeklerinin budanması için en uygun zaman ilk bahar başlangıcıdır. Çünkü bitkinin büyümeye başladıkları zaman budamanın yapılması gerekir. Eğer bitkilerinizin yanlara doğru genişlemesini istiyorsanız, uzamasını istemiyorsanız bitkinin tepesinde bulunan yumuşak sürgünleri kesmeniz gerekecektir. Böylelikle bitkinizin dilediğiniz gibi yanlara genişlemesini sağlayabilirsiniz. Çiçekli olan bitkilerde ise solan çiçekleri saplarından kopararak bitkiyi, ölü çiçeklerden temizlemeniz gerekir. Bu hep bitkinin hem de toprağın sağlığı için gerekli bir işlemdir. 

çiçek bakımı
çiçek bakımı

Budama İşlemi Çiçekli ve Çalı Tipi Bitkilerde Nasıl Yapılır?

Örneğin mutfağınız köşesinde güzel bir begonyanız var. Sulayacağınız zaman bitkinin bazı çiçeklerinin solduğunu fark ettiniz. Burada yapmanız gereken sadece solan çiçekleri saplarından koparmanızdır. Bu işlemi uygun bir makas yardımıyla yapabileceğiniz gibi elle de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun yanı da çalı türü bitkileri de kuruyan dallarından budayabilirsiniz.

çiçek budama
çiçek budama

Önemli olan budama makasının keskin olması ve steril bir makas olmasıdır. Bitkileri budarken köke paralel bir şekilde budamanız gerekir. Eğer bu işlemi köke paralel bir şekilde yapmazsanız, budama makası bitkiye zarar verebilir ve kesme işleminde yeterli verime ulaşamamış olursunuz. Çalı türü bitkileri budarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, olabileceği en kısa şekilde sürgün bırakarak budamanızdır. Bitkiler bir çok sebepten hastalık kapabilir ve solabilir. Her ne kadar yaşamaları için en önemli koşulları sulama ve ortam şartları oluştursa da, budama da bitki sağlığı için olmazsa olmaz bir durum teşkil eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir