Boyun Fıtığı Nedir? Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vücut yapınızın dik durmasında en büyük yardımcı olan omurga, omur adı verilen 33 kemikten oluşmaktadır. Boyun fıtığı, disk içinden çıkan kıkırdak dokunun dış tabakalara herhangi bir yırtıktan çıkması sebebiyle sinirlerin boşluğa taşmasıyla oluşur. Yaş ilerledikçe oluşan diskin merkezdeki alanda sıvısı azalmasından tutun da çeşitli travma, kaza veya benzer sebepler, boyun fıtığına neden olmaktadır.

Yaş ilerledikçe oluşan disk bozulmaları, sıklıkla devam ettiğinde dış tabakası yırtılabilmektedir. Bu da diskin genel merkez alanında bulunan dış tabakanın yırtıktan sinirlerin ya da omuriliğin yer aldığı boşluğa taşmasına neden olur. Böylelikle de boyun fıtığı meydana gelir.

Boyun Fıtığı Sebepleri Nelerdir?

Vücudunu çok kullanan insanlarda boyun fıtığı oluşmaktadır. Ortalama yaş aralığı ise 20 ile 40 arasındaki yaştadır. Genel olarak ters hareket yapmadan tutun da ağır yüklerin kaldırılması, itme hareketinde yapılan bağ dokusu yırtılması sorunları boyun fıtığı oluşmasına nedendir.

Bilgisayar başında, masa başında uzun süreli duruş bozukluğu hata oturan insanlarda da yine çeşitli boyun fıtığı hastalığı sık şekilde görülmektedir. Cep telefonunu uzun süre kullanmak ya da cep telefonunuzu boynun eğik tutularak konuşulması gibi durumların tamamı duru bozukluğudur. Bu gibi durumlar da boyun fıtığına sebep olmaktadır.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun ağrısı en çok bilinen belirtilerinden birisidir. Fıtığa bağlı bu ağrılar kürek kemiğine, sırta inen ya da omuza, başınızın arka kısmına kadar inebilen ağrılardır. Ayrıca parmaklarda ve kollarda uyuşukluk, karıncalanma gibi sorunlarda yine boyun fıtığı ağrılarıdır. Kol ve el kaslarında güç kaybı oluşması, kolda incelme, sırt ve kol ağrıları, kol ve parmakların uyuşmaları gibi sorunlar genel olarak boyun fıtığı nedenleridir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığının tedavisi için önce teşhis edilmesi gerekmektedir. Klinik değerlendirmesi ya da uzman doktor ile birlikte bu konuda gerekli teşhisin konulması önemlidir. Bu da çeşitli röntgen filmleriyle, tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleriyle netleştirilir. Bu filmlerin tamamında gene olarak omurga yıprandığında oluşan kemik çıkıntıları ya da disk aralıklarındaki daralmalar görülebilir.

Boyun fıtığına iyi gelen birbirinden farklı ilaçlar bulunmaktadır. Ayrıca hastalara cerrahi dışında medikal tedavi ya da konservatif tedavilerde iyi gelmektedir. Doktor tarafından önerilen istirahat, çeşitli ilaç türleri ya da boyunluk kullanımı gibi yönlendirmeler gerçekleştirilebildiği gibi fizik tedavisi ya da egzersizi, epidural steroid enjeksiyonlarıyla tedavileri de sunulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir