Bir Bulutun Ağırlığı Ne Kadardır?

Tembel bir şekilde gökyüzüne bakarken bir kez düşünmüş olabilirsiniz… Bulutlar kabarık olduklarından, neredeyse havadan daha hafif olduklarından ve çoğunlukla su buharı içerdiğinden, ağırlıkları sıfıra yakın olmalı, değil mi?

Bulutlar Ne Kadar Ağırdır?

Bulutlar boyut, şekil ve yoğunluk bakımından çok farklı ağırlıklara sahip olabilir. Bu nedenle, ağırlığı kesin veya doğru bir şekilde ölçmenin bir yolu yoktur, ancak kabaca bir tahmin yapabiliriz. Biraz araştırmadan sonra, bulutların daha önce hayal ettiğimizden çok daha ağır olduğunu keşfettik.

Bulutların yoğunluğu, metreküp başına yaklaşık 1/10 gramdan metreküp başına 5 gramın üzerine kadar değişebilir. Bu, gerçek su içeriğinden çok daha fazla değişiklik gösterdiğinden, “ortalama” bir bulut hacmi bulmayı oldukça zorlaştırır.

En azından kabaca bir büyüklük sırası tahmini elde etmek için, denklemimize bazı ortalamaları eklememiz ve bunu bilimsel olarak doğru olmaktan uzak tutmamız gerekir. Bulutumuzu 1 kilometre yarıçaplı bir küre olarak modelleyecek olursak, bu yaklaşık 4 milyar metreküplük bir hacim verir. Ardından, ‘temsili’ su içeriği olarak metreküp başına 1 gram kullanırsak, bulutun kütlesi için 4 milyon kilogram ağırlığa sahip olduğunu tahmin edebiliriz. Bu değer, 37 adet tamamen yetişkin mavi balinanın ağırlığına eşdeğerdir.

İdeal boyutlu bir kümülonimbüs bulutu (gök gürültüsü olarak da bilinir), on kilometre çapında bir tabana ve on kilometre yüksekliğe sahip olabilir. Yani, bulut başına 785 milyar metreküplük bir hacim ortaya çıkıyor. Bu bize bulut başına kabaca dört milyar kilogramlık bir kütle verir.

Bu büyük çaplı bulutlardan biri üzerimize düşerse, hava gerçekte sisli olur. Neyse ki, ağırlık kütle ile aynı şey değildir. Teraziye konan bir bulut hiçbir şeyin ağırlığını taşımaz.

Ürkütücü Görünümlü Rulo Bulutları

Rulo bulutu, fırtınalı bir günde veya bazen soğuk bir günde, daha çok alçak seviyelerde, yatay boru şeklinde görünen bir ark bulutudur. Soğuk hava, fırtına cephesi olarak adlandırılan ön kenar ile yüzey boyunca yayılır.

Soğuk hava yükselirken, ılık nemli havada su yoğunlaşarak bulut oluşturur ve rüzgarlar nedeniyle rulo şeklini alır. Ağırlığı, diğer bulutlara göre daha fazladır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir