Kalıp Döküm ile CNC İşleme Arasındaki Farklar

Metal parçalar oluşturmak için en popüler endüstriyel işlemlerden ikisi pres döküm ve CNC işlemedir. Her iki süreç de mümkün olan en iyi sonuç için birleştirilebilir. Bununla birlikte, bir süreci diğerine tercih etmek söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör vardır. İstanbul kalıp döküm firmaları arasında bu iki yöntemi de kullananlar mevcuttur. Ne zaman basınçlı döküm kullanmanız ve ne zaman CNC işleme kullanmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kalıp Döküm Ve CNC İşleme Arasındaki Fark Nedir?

Döküm yöntemi, metalin eritilmesi ve müteakiben çelik bir kalıba enjekte edilmesini içerir. Metal daha sonra soğutulur, böylece parça şeklinde sertleşir. CNC işleme veya Bilgisayar Sayısal Kontrol işleme, parçayı metalden şekillendirmek için bir robot kullanarak süreci otomatikleştirir. Bu işlemlerin her ikisi de, araba ve bilgisayar parçaları gibi her gün kullandığımız nesneler için metal bileşenler ve bağlantı parçaları üretmek için sıklıkla kullanılır.

Pres Döküm mü Yoksa CNC İşleme mi Tercih Edilmelidir?

CNC işleme, kalıp dökümden daha maliyetli olabilir. Ancak bu durum parçaların türüne ve üretim düzeyine bağlıdır. Genellikle CNC işleme, kalıbı oluşturmak ve/veya bir parça kalıp dökümünden sonra daha karmaşık özellikler eklemek için kullanılır.

Bir parça tasarlamak için bu yöntemleri karşılaştırmak istiyorsanız, burada karar verme faktörleri şunlar olmalıdır:

Hacim

Yalnızca düşük hacimli parçalar üretiyorsanız, CNC işlemenin avantajı vardır çünkü takım maliyeti gerektirmez. Öte yandan, yüksek hacimli üretim söz konusu olduğunda, tutarlı kalite ve miktar için basınçlı döküm daha iyi bir seçimdir. Pres döküm, dayanıklı seri üretim için en iyisidir, CNC işleme ise özellikle karmaşık şekilli parçalar için en iyisidir.

Hız

Kalıp döküm, CNC işlemeden çok daha hızlıdır ve kolayca tekrarlanabilir. Döküm sonrası işleme gerekli olsa bile, sağlam bir metal bloktan ayrıntılı bir parçayı işlemek çok daha az zaman alacaktır. Bu daha hızlı üretim döngüsü, büyük partiler üretmek için dökümü daha güvenilir hale getirir. Bununla birlikte, dijital model hazır olduğu sürece, CNC işleme, daha küçük hacimler üretme söz konusu olduğunda daha hızlı bir teslim süresi sağlayabilir. Prototipleri test ederken de daha hızlı sonuç verir.

Hassasiyet

Döküm, karmaşık geometrik şekilleri hassas bir şekilde oluşturabilir, ancak bazen temizleme için makineyle işlemeyi gerektiren çapaklar gibi yüzey kusurlarına neden olabilir. CNC işleme, özellikle son derece özelleştirilmiş küçük parçalar söz konusu olduğunda, büyük hassasiyet ve toleransla bitmiş parçalar oluşturabilir.

Kalıp işinde uzman İstanbul kalıp döküm firmalarından birisi olan Berk Zamak Döküm hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.berkzamakdokum.com/istanbul-kalip-dokum-firmalari linke tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir