Bebekler Neden Ninni ile Sakinleşir?

Arkeolojik kanıtlar, ebeveynlerin bebeklerini gençlerini yatıştırmak için en az 4.000 yıldır ninni kullandıklarını ortaya koyuyor. Dört bin yıl öncesine ait bir Babil kalıntısında, bir annenin söylediği ninni yazılıydı. Bebek ağladığında -tanrıları rahatsız edeceğinden cezalandırılacağını anlatan tehditkar- ninni sonrasında zorunlu uyku moduna geçmiş olabilir, ancak bütün ninniler, hatta korkunç olanları bile “sevgi, hassasiyet ve sevecenlik” üzerine kuruludur.

ninni söylemek
ninni söylemek

Bebek ve Ninni Arasındaki Pozitif Etkinin Sırrı Çözüldü

Yetişkinlerin bebeklerin rahatlamasına yardımcı olduğu yönündeki genel varsayımlara rağmen, oldukça yakın zamana kadar, bilim adamları bu nazik melodilerin neden bu kadar etkili olduklarını anlamaya çalıştılar.

Modern araştırma yöntemleri, ezgilerin bebek uykusundan çok daha fazla şey yaptığını buldu. Bu şarkılar aslında vücutta fizyolojik bir tepki yaratıyor ve sağlık konularında çok geniş bir etkiye sahip olabiliyor.

2010 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar bir hastanenin yoğun bakım ünitesindeki prematüre bebeklere masal anlattılar. Bu kayıtlar, oksijen seviyeleri ve solunum hızlarını iyileştirdi, ancak kalp hızı ve kilo alma gibi diğer alanları etkilemedi.

sakin bebek
sakin bebek

Başka bir bilim adamı grubu 2013’te canlı müzik kullanarak bu deneyi tekrarladığında, ninnilerin daha da fazla etkiye sahip olduklarını gördüler. Prematüre bebekler daha iyi solunum fonksiyonu, daha düşük stres seviyelerini gösteren kalp atım hızlarının yanı sıra daha iyi uyku ve emme modellerine sahipti. Daha da şaşırtıcı olanı, bu ninni şarkıların aslında anne stresini azalttığıdır.

2013 yılındaki bir araştırma, ninni dinlemenin, stres ve ağrı düzeylerini azalttığını ortaya çıkardı. Çalışmada kullanılan ezgiler, çocuklar için stres ve ağrıların azaltılmasında sözlü hikâyeden daha etkiliydi. Bu şarkılar, beyinde ağrı kesici endorfinleri serbest bırakarak melodilere cevap veren limbik sistemi harekete geçiriyor olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir