Küresel Isınma Nedir?

Havada bulunan sera gazlarının ve karbondioksit oranının artış göstermesi ile birlikte iklimde yaşanan değişimlere küresel ısınma denir. Artan sıcaklık oranları nedeniyle insanlarda dahil olmak üzere tüm canlıları olumsuz yönde etkiliyor. Küresel ısınmanın en önemli nedeni, sera gazlarının sanayileşmesiyle birlikte insanoğlunun faaliyetleri sonucu atmosfer içindeki emisyonlarının çok önemli oranlarda artmasıdır. Yeşil alanların tahrip edilmesi küresel ısınmanın en temel nedenlerinden bir tanesidir. Üretim ile birlikte tüketimin de yükselişe geçmesi, küresel ısınmanın temel nedenleri arasında yer almaktadır. Petrol ve benzin kullanımının artması gibi daha pek çok sebebi bulunan küresel ısınma, günden güne daha çok tehlike oluşturmaya başlamıştır. Salgılanan sera gazlarının yüzünden okyanuslar yükselmektedir.
Küresel ısınma son 20 yılda oluşan en büyük çevresel sorunlardan bir tanesidir. Karbondioksit, azot oksit ve diğer sera gazlarının emiliminin atmosferde birçok yıl kalacak olması küresel ısınmayı bitirmeyi imkânsız hale getiriyor. Aşırı hava değişikliklerine sebep olan küresel ısınma etkilerini dünyanın her yerinde orman yangınları, sıcak hava dalgaları ve ciddi tropik rüzgarlar yoluyla göstermektedir. Yoğun sanayileşme, kirlilik ve ormansızlaşmanın bir sonucu olarak salınan kirletici maddelerden dolayı su buharı, karbondioksit, metan, azot oksit ve başlıca sera gazlarında yoğun bir artış gözlemlenmektedir. Kuraklıklar, çölleşme, kasırgalar, kontrol edilemeyen yangınlar, tehlike altındaki türlerin neslinin tükenmesi, kuzey buzullarının erimesi ve fırtınalar küresel ısınmanın etkilerinden sadece bir kaç tanesidir. Ekosistemin biyolojik dengesinde meydana gelen değişimler küresel ısınma sonucunda meydana gelmektedir.

Küresel Isınma Nasıl Önlenir?

Küresel ısınma, önlenemediği takdirde dünyaya ciddi problemler oluşturmaya devam eden büyük bir sorundur. Dünyanın çöküşüne zemin hazırlayan ve canlıların yaşamını etkileyen bu sorun tamamen önlenemese de en minimum seviyeye indirilmelidir. Küresel ısınmayı önlemek için;
• Bol bol ağaç ekerek, yeşil alanları çoğaltmak gerekir.
• Çevreyi kirletmemek, çöpleri etrafa saçmamak gerekir.
• Elektrikli cihazları mümkün oldukça az kullanmak.
• İhtiyaç olmayan ürünleri alıp tüketmemek gerekir.
• Bozulan teknolojik aletleri çöpe atmak yerine tamir ettirip tekrar kullanmak.
• Kimyasal madde kullanımını aza indirgemek.
• Poşet kullanımını azaltıp, kese kağıtlarına yönelmek gerekir.
• Plastik, cam ve kağıtları çöpe atmak yerine geri dönüşüm kutularına atmak gerekir.
• Ozon tabakasını korumak için daha temkinli davranmak ve yeni fikirler geliştirmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir