Ergenlikte Erkek Çocuklarla İletişim Kurmanın Yolları

Ergenlik döneminin asi havası, sosyalleşmenin ve yaşıtların odak olarak belirlenmesi, duygusal kararlara önem vermek gibi değişkenlikler çocuklarla iletişimi zorlayan unsurlardır. Özellikle erkek çocukların toplumsal anlamda çok daha özgür büyümeleri ve ev dışında olmaya, arkadaşlarla olmaya aşırı alışkan olmaları ergenlik dönemini aile için daha zor bir hale sokar.

erkeklerde ergenlik
erkeklerde ergenlik

Çocukluk döneminde uysal ve söz dinleyen oğlun birden bire kendi kararlarını kimseye danışmadan kendisinin alması ve bu kararları inatla her koşulda savunuyor olması ailenin iletişim kurmamayı tercih etmesine yol açabilir. Ancak çocukluk döneminde yeterince iletişim kurulmayan çocukla bu dönemde de kopuk bir ilişki yürütülürse gelecekte iyice iletişimsiz kalınabilir.

Ergenlik Döneminde Sağlıklı Bir İletişim

20’li yaşlara kadar beynin yapısal olarak gelişimi sürerken ergenlik döneminde duygusal kararlar alma ve mantıktan uzaklaşma söz konusudur. Çocuklarda aynı zamanda bu dönem yaşanan kimlik bunalımı yani “Ben kimim?”, “Neden Ben?”, “Ne severim, neyi sevmem?” gibi çatışmalar onların çevrelerine göre şekillenmelerinde büyük bir etki yaratır. Arkadaşlarının fikirlerine önem vermeleri de bu yüzdendir. Kendilerini tanımlayabilmek için yaşıtlarının davranışlarını ve tavırlarını incelerler.

ergenlik dönemi
ergenlik dönemi

Ergenlik döneminde çocuklarla kurulan iletişimde baskıcı ve otoriter bir tavır yerine yalnızca sevgi ve merak temeline dayanan bir tavırda olunmalıdır. Hesap sorulması ya da hesap sorulduğunu anlaması onun iletişimden kaçmasına sebep olabilir. Her yeniliği tartışma konusu haline getirmek yerine, çok önemli konularda tartışmak, diğer konularda da en az zararla gürültüsüz bir şekilde çözüme kavuşmak tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir