Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Sonrası

Jinekomasti terimi, Yunanca gynec (dişil) ve mastos (meme) terimlerinden türetilmiştir. Erkeklerde göğüs dokusunun aşırı gelişmesine neden olan herhangi bir durumla ilgilidir. Jinekomasti, hormonların etkisiyle ergenlik döneminde sık görülür. Yaşamın bu aşamasında, meme dolgunluğunun bir veya iki yıl sonra kendiliğinden düzeleceği düşünülür ve tedavi gerekli görülmez. 

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde karşılaşılan jinekomasti ise kalıcı olma eğilimindedir ve sorunu çözmek için genellikle tek seçenek ameliyattır. Jinekomasti ameliyatı öncesi sonrası tedaviyle birlikte hastanın ciddi benlik saygısı ve güven sorunlarında büyük bir değişim söz konusudur.

Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jinekomasti hastası olmak ameliyatın yapılmasını zorunlu kılmaz ve birçok kişi cerrahi müdahaleyi tercih etmeyebilir. Jinekomasti ameliyatı sağlıklı yetişkin erkeklerde aşırı gelişmiş meme dokusunun boyutunu küçültmeyi ve görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan, isteğe bağlı bir işlemdir. Jinekomasti ameliyatı öncesi sonrası yapılması gerekenler hasta ile paylaşılır ve prosedürün uygulanma aşamasına geçilir. Jinekomasti ameliyatı öncesi hastadan beklenenler şunlardır:

  • Ameliyatın risklerin azaltmak amacıyla sigara içenlerin ameliyattan bir süre önce sigaraya ara vermesi istenir. 
  • Prosedürün genel anestezi altında yapılması planlandıysa işlemden en az sekiz saat önce herhangi bir şey yenilmemeli veya içilmemelidir. 
  • Kanama riskini azaltmak için ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaçların ve takviyelerin kesilmesi gerekir. 

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Erkeklerde meme küçültme ameliyatının iyileşme süreci yaklaşık 1-2 haftadır. Bu süre içinde komplikasyonları önlemek için yorucu faaliyetlerden kaçınmak önemlidir. Operasyondan sonraki birkaç hafta cildin geri çekilmesine yardımcı olmak ve sıvı birikimi oluşumunu önlemek için hastanın basınç yeleği giymesi istenir. Bu süreçte şişlik ve morarma oluşabilir. Ağrı yönetimi doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçlarla yapılabilir. Operasyondan sonraki birkaç hafta içinde hastalar işe dönebilir ve normal aktivitelerine dönebilir. Nihai sonuçlar ameliyattan 6 ay sonra görünmeye başlar. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir